Hvad er Fitzpatrick-skalaen

Hvad er Fitzpatrick, Fitzpatrick-skalaen, Joy Olfers, 3D Permanent Makeup, www.3dpermanentmakeup.dk,

Hvad er Fitzpatrick-skalaen og hvordan den bruges i permanent makeup.

For at opnår det bedste resultat, er det vigtigt at din permanent makeup (PMU) behandler ved meget om hud. Teorien bag PMU er lige så vigtig som praksis, og visse dele af den er helt afgørende for at få det rigtige resultat.

Fitzpatrick-skalaen er en af de vigtigste begreber, og PMU-behandleren skal være velbevandrede i at bruge den.

Lad mig gå gennem de forskellige hudtyper i henhold til Fitzpatrick-skalaen og forklare, hvordan den hjælper PMU-behandleren med at udføre det bedste resultat.

Hvad er Fitzpatrick-skalaen?

Fitzpatrick-skalaen er et klassifikationssystem af menneskelige hudtyper. Det er baseret på, hvordan en persons hud reagerer på soleksponering. Det kaldes også Fitzpatrick-fototypen, Fitzpatrick-hudtypediagrammet og hudfototypetabellen.

Dette system blev udviklet af Thomas B. Fitzpatrick i 1975. Han var en amerikansk hudlæge ved Harvard Medical School. Det er almindeligt anvendt i dermatologi, kosmetik og PMU.

The Fitzpatrick Scale:

Hvorfor er Fitzpatrick-skalaen vigtig i PMU?

Når det kommer til kosmetiske tatoveringer, er Fitzpatrick-skalaen et fantastisk diagnostisk værktøj. PMU behandleren bruger det sammen med standard hudkategorisering (tør, normal, fedtet, kombineret). Det giver et mere velafrundet billede af klientens hudtype.

Dette er vigtigt, fordi det bestemmer, hvordan huden kommer til at opføre sig under og efter PMU-behandlinger. Hver Fitzpatrick-hudtype er forskellig med hensyn til:

Fedtethed

Struktur

Tykkelse

Pigmentaflejring

Farveintensitet

Klarhed i linjer

Fading rate

Påkrævet touch-up

For eksempel har hudtyperne 5 og 6 en tendens til at være mere på den fedtede og teksturerede side. Hurtigere falmning og ujævne linjer er et problem for dem.

Derimod har type 1 til 3 mere tydelige forskelle i undertoner. Det kan være svært at blande den rigtige farvenuance til deres PMU.

Lad mig lærer dig at klassificere huden i henhold til Fitzpatrick-testen.

Hvad er Fitzpatrick-testen?

Fitzpatrick-testen er, hvordan din PMU behandler eller du finder ud af, hvor din hud hører hjemme på Fitzpatrick-skalaen.

Du skal se på 3 egenskabsgrupper og deres faktorer, finder dem, der passer til dig, og lægger pointene sammen. Den samlede score giver dig din Fitzpatrick-hudtype.

De 3 egenskabsgrupper og deres faktorer er:

Genetiske egenskaber (dine fysiske egenskaber)

Følsomhed (hvordan du reagerer på soleksponering)

Forsætlig soleksponering (dine tanning vaner )

Hvis du gerne vil tage testen for dig selv, kan du gøre det lige her. Bare gå gennem tabellen nedenfor og noter dine tal, læg alle dine point sammen, og find din score i klassifikationen nedenfor. 

Lad os gå igang!

Hvad er Fitzpatrick, Fitzpatrick-skalaen, Joy Olfers, 3D Permanent Makeup, www.3dpermanentmakeup.dk,

Hvad er Fitzpatrick-hudtyperne?

Der er 6 hudtyper efter Fitzpatrick skalaen. De taler om hudfarver i form af naturlig menneskelig pigmentering: hvordan vi ser ud før og efter soleksponering. Hver farvekategori spænder over flere etniske grupper.

Jeg giver nedenfor et overblik over hver hudfototype.

Hvor på Fitzpatrick-skalaen passer din hud?

Fitzpatrick Hudtype 1 (Score 0-6)

Fitzpatrick hudtype 1 refererer til bleg hvid hud. Denne hudfototype er ekstremt følsom. Den bliver altid forbrændt i solen og bliver aldrig brun. Personer med Fitzpatrick hudtype 1 oplever normalt smertefuld solskoldning, muligvis med vabler, og skaller derefter.

Denne hudfototype er ret almindelig blandt meget blege, rødhårede kaukasiere.

Hvilke pigmenter ville jeg bruge på Fitz 1?

Fitz 1 har mærkbart kolde blå eller violette undertoner, så disse personer har godt af varme PMU-pigmenter med en gul base.

Hvad er Fitzpatrick, Fitzpatrick-skalaen, Joy Olfers, 3D Permanent Makeup, www.3dpermanentmakeup.dk,
Fitzpatrick Hudtype 1, Billedkilde: Image by cookie_studio on Freepik

Fitzpatrick Hudtype 2 (Score 7-13)

Fitzpatrick hudtype 2 refererer til gennemsnitlig hvid hud. Denne hudfototype er meget følsom. Den bliver let og ofte forbrændt i solen. Personer med Fitzpatrick hudtype 2 kan med besvær opnå minimal tan. De skaller også efter solskoldning.

Denne hudfototype er almindelig blandt lyshudede, lyshårede kaukasiere og nordasiatere.

Hvilke pigmenter ville jeg bruge på Fitz 2?

Disse personer er ikke helt så blege som type 1, men de har stadig blå undertoner i deres hud. Generelt virker gul baserede eller ligende varme PMU-pigmenter gode til dem.

Hvad er Fitzpatrick, Fitzpatrick-skalaen, Joy Olfers, 3D Permanent Makeup, www.3dpermanentmakeup.dk,
Fitzpatrick Hudtype 2, Billedkilde: Image by valuavitaly on Freepik

Fitzpatrick Hudtype 3 (Score 14-20)

Fitzpatrick hudtype 3 refererer til lysebrun hud. Denne hudfototype er stadig følsom og kan nogle gange blive forbrændt i solen. Den bruner langsomt og kun op til lysebrun. Personer med Fitzpatrick hudtype 3 oplever kun moderat solskoldning sammenlignet med type 1 og 2.

Denne hudfototype er almindelig blandt mørkere kaukasiere og nogle asiater. Den kan have en varmere, noget gullig eller endda okkerlignende undertone.

Hvilke pigmenter ville jeg bruge på Fitz 3?

Denne hudtype nyder godt af køligere PMU-pigmenter, der balancerer den varmere undertone, dvs. pigmenter med en blå farve base.

Hvad er Fitzpatrick, Fitzpatrick-skalaen, Joy Olfers, 3D Permanent Makeup, www.3dpermanentmakeup.dk,
Fitzpatrick Hudtype 3, Billedkilde: Image by halayalex on Freepik

Fitzpatrick Hudtype 4 (score 21-27)

Fitzpatrick hudtype 4 refererer til moderat brun, dvs oliven hud. Denne hudfototype er let følsom og bliver altid brun. Personer med Fitzpatrick-hudtype 4 kan opnå moderat tan og oplever kun minimal solskoldning.

Denne hudfototype er almindelig blandt middelhavsfolk, mellemøstlige kaukasiere, latinamerikanere og sydasiatiske.

Hvilke pigmenter ville jeg bruge på Fitz 4?

Olivenbrun har en tendens til at have grønne undertoner, så deres ideelle PMU-pigment skal bestå af en mere rød komponent.

Hvad er Fitzpatrick, Fitzpatrick-skalaen, Joy Olfers, 3D Permanent Makeup, www.3dpermanentmakeup.dk,
Fitzpatrick Hudtype 4, Billedkilde: Image by cookie_studio on Freepik

Fitzpatrick Hudtype 5 (Score 28-34)

Fitzpatrick hudtype 5 refererer til medium mørkebrun hud. Denne hudfototype er modstandsdygtig og bruner godt og nemt i solen. Personer med Fitzpatrick hudtype 5 bliver sjældent eller aldrig forbrændt i solen.

Denne hudfototype er almindelig blandt latinamerikanere, østindianere og nogle afrikanere. Dens rige brune farve er en blanding af blå, rød og grøn i forskellige forhold, så personer med Fitzpatrick hudtype 5 kan have vidt forskellige undertoner.

Hvilke pigmenter ville jeg bruge på Fitz 5?

Generelt vil PMU på en person med køligere brun hud falme til grå. Pigmentet skal have mere orange i bunden for at modvirke det.

Omvendt, på hud, der er varmere brun, vil PMU-pigmentet hælde mod orange eller rødlig, mens det nedbrydes. I de tilfælde vil en køligere blå eller grøn base give det mest afbalancerede slutresultat.

Hvad er Fitzpatrick, Fitzpatrick-skalaen, Joy Olfers, 3D Permanent Makeup, www.3dpermanentmakeup.dk,
Fitzpatrick Hudtype 5, Billedkilde: Image by wayhomestudio on Freepik

Fitzpatrick Hudtype 6 (Score 35+)

Fitzpatrick hudtype 6 refererer til mørkebrun til sort hud. Denne hudfototype er dybt pigmenteret og meget modstandsdygtig. Personer med Fitzpatrick hudtype 6 bliver aldrig forbrændt i solen.

Denne hudfototype er almindelig blandt indfødte australiere og mørkere afrikanere.

Hvilke pigmenter ville jeg bruge på Fitz 6?

På grund af den intense pigmentering kan det være svært at bestemme den naturlige undertone af Fitz 6-huden.

Man kan se på områder, der naturligt er lidt lysere, f.eks. håndfladerne på klientens hænder. Det vil gøre det lettere at se, om deres hud hælder mod varm, kølig eller neutral, og hjælpe med at vælge det rigtige PMU-pigment til den ønskede effekt.

Det vigtige er, at pigmentet er mørkt nok til at vise sig mod huden (men aldrig ren sort – der bør altid tilføjes noget varme for at forhindre ashy heling).

Joy Olfers, 3D Permanent Makeup, www.3dpermanentmakeup.dk,
Fitzpatrick Hudtype 6, Billedkilde: Image by Anastasia Kazakova on Freepik

Hvordan påvirker Fitzpatrick-hudtypen PMU Aftercare?

PMU-behandleren bør altid tage klients hudfototype i betragtning, når der gives efterbehandlingsinstruktioner. Forskellige hudtyper kan drage fordel af tilpassede detaljer, såsom efterbehandlingsrensning, solbeskyttelsespraksis, hudspecifikke plejeprodukter osv.

For eksempel har personer, der rangerer højere på Fitzpatrick-skalaen (type 4-6), ofte stærkere talgproduktion og større porer. Det betyder lavere pigmentretention. Deres PMU vil sandsynligvis have brug for oftere opfriskning.

Personer med lavere score (type 1-3) kan have brug for færre genopfriskninger, men kan opleve mere tydelig misfarvning over tid. De vil sandsynligvis have brug for mere målrettede efterbehandlingsprodukter til deres helingsproces.

Da Fitzpatrick-skalaen handler om soleksponering, vil forskellige fototyper have brug for forskellige solbeskyttelses foranstaltninger, men alle hudtyper bør bære solbriller, hatte og beskyttende solcreme, lige efter deres pmu behandling.

De meget følsomme grupper (Fitzpatrick hudtype 1 og 2) bør bruge bredere spektrum produkter, minimum SPF 30. De mindre følsomme hudfototyper 3-6 kan klare sig med SPF 15 eller højere.

kildemateriale: ”pmuhub”

DEL GERNE DETTE INDLÆG